Monday, February 22, 2010

İdrar kesesi zayıflığı

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

 

İdrar Kesesi Zayıflığı

 

Sık idrar yapma ihtiyacı, zor ve ağrılı idrar yapma, istek dışı idrar zorlaması, idrar ihtiyacı için gece uyanma, idrar kaçırma gibi şikayetlere genel olarak idrar kesesi zayıflığı (Neuralgia vesicae) denmektedir.

Hastalığın nedenleri arasında hormon dengelerinde değişim (hamilelik, menopoz), idrar yolları iltihabı, ışın tedavisi, üşütme ve sinirsel etkiler sayılabilir. Kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir.

Hafif ve orta şiddetteki şikayetlerde bitkisel ilaçlar kullanılmalıdır. Çok ağrılı idrar zorlaması ve idrar yaparken ağrı, idrar kaçırma durumda hekim gözetiminde tedavi uygulanmalıdır.

Hormon dengelerinin sağlanması ve bağışıklık sisteminin desteklenmesi için her yıl 6-8 ay süreyle çörekotu yenmesi tavsiye edilebilir.

Tedaviye destek olarak günde 2-3 litre su içilmeli, alkol, kahve içilmemeli, idrarı asitli hale getiren süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, narenciye meyveleri, ıspanak, çilek, baharat yenilmemeli, bulgur, pirinç, patates, meyve ve sebze yenmelidir.

Dahilen Kullanım Bitkisel İlaçlar:

 

Altınbaşak otu: İdrar artırıcıdır, hafif kramp giderici etki gösterir, iltihaplanmayı önler, mikrop öldürücü etkisi vardır.

Kullanım süresince günde 2-3 litre su içilmelidir.

İnce kıyılmış 2 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 3-4 defa içilebilir.

Huşağacı yaprağı ve ayı üzümü yaprağı ile birlikte kullanılması etkiyi artırır.

Canotu kökü: Kramp gidericidir. Hazır ilaç tarifine göre kullanılır.

Kabak çekirdeği: İdrar şikayetlerinde kullanılır. İdrar kesesini kuvvetlendirir. Günde 10 gr çekirdek içi 2-3 defada yenir. Etkisi uzun sürede ortaya çıkar 4-5 ay süreyle kullanılmalıdır.

Altınbaşak otu ve bitkisel sakinleştirici ilaçlarla (Kediotu kökü, şerbetçiotu çiçeği, lavanta çiçeği, depresyon halinde sarı kantaron) birlikte kullanılması daha etkilidir.

Tedavi amacına uygun olarak idrar artırıcı, iltihaplanmayı önleyici, mikrop öldürücü bitkisel ilaçlardan yararlanılabilir (Bakınız: İdrar yolları iltihabı ve yıkama tedavisi).

Çörekotu: Günde toplam olarak 15 gr çörekotu yenir. Bu miktar 2 veya 3 e bölünerek yemeklerden 30 dakika önce öğütülüp, az suyla yenir. Rendelenmiş bir elma veya armuda öğütülmüş çörekotu katılarak da yenebilir. Şeker hastası olmayanlar, pratik olması açısından haftalık kullanım miktarını öğütüp bekletmeden tahin-pekmeze karıştırarak yiyebilirler. Dişleri sağlam olanlar çiğneyerek yerlerse diş eti bakımı da yapılmış olur.Öğütülmüş olarak hazır satılan çörekotu alınmamalıdır, çok zararlıdır.

Not:1- Çörekotu hamilelik döneminde yenmemelidir. Doğuma bir hafta kala başlanıp emzirme süresince yenirse anne ve çocuk sağlığı açısından çok faydalıdır.

Çörekotu yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.

2- Hamilelik, emzirme dönemi ve çocuklarda kullanılması sakıncalı bitkiler dikkate alınmalıdır.

Kaynaklar:

1-     Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212) 5285076-5286005.

2-     Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005.

[Via http://w2q3.wordpress.com]

No comments:

Post a Comment